Wat is rendement?

Wat is rendement?

Rendement is de vergoeding die iemand krijgt als hij/zij tijdelijk geld afstaat aan iemand anders. Het afstaan van geld kan in de vorm van een lening. Maar het kan ook door risicodragend kapitaal te verschaffen. Dit is het geval als u aandelen koopt in een bedrijf. De looptijd en de mate van zekerheid of u uw inleg met vergoeding terugkrijgt, spelen een belangrijke rol bij het rendement dat u kunt maken op uw belegging.

 Verschil tussen rente en rendement

Als u geld op een spaarrekening zet, ontvangt u rente als vergoeding van de bank. De bank gebruikt uw geld om dit uit te lenen aan iemand anders. Als u geld op een spaarrekening zet, heeft u de zekerheid dat u dit geld altijd terugkrijgt, inclusief de rente. U kunt er ook voor kiezen om met uw geld rechtstreeks obligaties of aandelen te kopen. Obligaties zijn een lening aan een overheid of een bedrijf over een van tevoren afgesproken periode tegen een van tevoren afgesproken rentevergoeding. Aandelen zijn het eigen vermogen van een bedrijf.

De obligaties en aandelen worden dagelijks verhandeld op een beurs waar de prijsvorming tot stand komt. Als de prijs omhoog gaat, heeft u een positief rendement. Als de koersen omlaag gaan, heeft u een negatief rendement. Bij een spaarrekening heeft u heel veel zekerheid en daarom staat er een relatief kleine vergoeding tegenover. Bij obligaties en aandelen hebben de mogelijke uitkomsten een grotere spreiding. Daarom is het mogelijk dat het rendement op aandelen en obligaties hoger is dan op een spaarrekening.

Wilt u meer weten over ons rendement?

Lees dan de pagina over het rendement van Binck Forward >